Vânzătorul cu premiu Oscar

Share Button

Atunci când un vânzător vine la manager sau la directorul companiei să ceară părerea despre o idee sau un scenariu, este un oscar-statuelucru lăudabil.
Dar ceea ce urmărim astăzi deseori seamănă mai mult a transfer de responsabilitate.
Angajatul vine să primească salariu mai mult pentru prezența în oficiu decât pentru idei, inițiativă și rezultate.

Ce înseamnă asta în cazul unui vânzător?

În fiecare zi acesta comunică cu zeci sau chiar sute de clienți. Pulsul pieții mai bine ca el nu îl poate simți nimeni. Iar asta înseamnă că tot el este cel care înțelege cel mai bine necesitatea potențialului cumpărător. Fiecare discuție trebuie să se transforme într-o nouă experiență, un nou insight, descoperire. Iar toate aceste detalii trebuie să îl ajute la îmbunătățirea abilităților sale și la tehnologia de lucru a întregii echipe.

În realitate, de cele mai dese ori, vânzătorii vin la director după soluții sau idei cum să treacă de o situație sau cum să abordeze un anume client. Iar managerul care nu știe pentru ce a angajat acel om, îi oferă o listă de soluții. După ce implementarea soluțiilor oferite de angajator a eșuat, vânzătorul revine la director cu pretenții vizavi de calitatea soluției oferite. În final, autoritatea angajatorului sub plintus, dreptatea gândului vânzătorului, că ceva nu merge bine în companie, înaintată la premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu la categoria “Asta nu lucrează”!

Un angajat este luat la bordul unei echipe pentru a pune în practică cunoștințele lui și a ajuta corabia să ajungă la destinație, nu pentru a fi un balast ce trebuie aruncat când ne scufundăm.

Altfel spus, vânzătorul venit în companie trebuie să devină cel mai bun expert în domeniu, să cunoască fiecare durere sau necesitate a potențialului client. Tot el vine cu soluțiile cele mai bune de abordare sau cel puțin cu variante de alegere către manager.

Nu, asta nu înseamnă să nu fie instruit. Nu înseamnă lipsa investițiilor de timp și resurse în cunoștințele și abilitățile lui. Doar să nu se transforme într-un veșnic student.

Prea mulți angajați cer salariu de vânzător îndeplinind funcția simplă de incasator de bani.

Dacă ești vânzător și cauți să crești sau ești angajatorul și îți dorești să crească, iată 2 evenimente utile:
День продаж cu Evghenii Kotov, detalii AICI
Curs, Vânzător cu Rezultate, detalii AICI

Share Button
1616 Total Views 1 Views Today