Trei chei pe un singur inel – Dorința

Share Button

Iată un nou început de an, cu noi țeluri și noi oportunități. Și cum   suntem predispuși dintr-o fire a naturii ca  lucrurile mărețe să le începem fie dimineața, fie de luni, fie de la începutul lunii, anotimpului sau anului, iată momentul potrivit pentru a începe cu o nouă energie creșterea laturii oratorice din noi.

Pentru aceasta e necesar să memorăm 3 lucruri importante care ne vor asigura un început  de an pe cât posibil de satisfăcător:

1.Învață.

Tot ce e din domeniu, tot ce ți s-a recomandat sau ce consideri util – citește, ascultă, privește. Știm cu toții despre recomandarea de a citi o carte pe săptămână, ceea ce  ne permite la finele anului să avem 52 la număr (asta în timp ce marea majoritate a oamenilor citesc nu mai mult de 3-5 cărți pe an). Recunosc, nu e la fel de ușor pe cât sună, dar plăcerea e nemăsurabilă. E de la sine  înțeles și recomandabil ca domeniile să  fie diferite, pentru că lucrurile interesante le descoperi din diversitate.

2.Participă.

În fiecare zi sau, cel puțin, odată în săptămână există un eveniment în care putem urmări un speaker. Sunt o mulțime de ocazii la care putem participa ca spectatori, ascultători, potențiali cumpărători, în cadrul cărora putem evalua o prestație bună sau nu neapărat. Important nu este calitatea discursului, ci prezența noastră. Din prezentările bune “furăm” ce ne place, din cele mai puțin bune învățăm ce trebuie să evităm.

3.Acționează.

Fiecare zi vine cu o oportunitate de a pune în practică tot ceea ce am acumulat din experiența punctelor de mai sus. Important e ca această oportunitate să fie utilizată la maxim. De fiecare dată când avem posibilitatea de a ține undiscurs, o vom face. De fiecare dată când trebuie să facem o urare, ne vom ridica. De fiecare dată când se va căuta un voluntar pentru a ieși în față, ne vom oferi. Pentru că “a ști” fără “a face” este egal cu (-). Da, nu este egal cu (0). Pentru că în “a ști“ ați investit deja.

Oportunitățile ne înconjoară zi de zi. Posibilitățile le creăm. Dorința?… Există, nu-i așa?
Oratorie plăcută!

Share Button
999 Total Views 1 Views Today