Trăiește emoția!

Share Button

Ce sunt emoțiile într-o prezentare? Nu, nu acele emoții de la care încep a tremura vocea, mîinile, genunchii. Nu emoțiile ce ne fac să uităm textul sau să privim publicul ca prin geam.

Vorbesc acum de emoțiile ce încarcă publicul, ce fac din prezentarea noastră o adevarată istorie.

Iar atunci cînd pregătim un discurs ar fi bine să ne întrebăm: Ce va simți publicul în timp ce eu voi duce prezentarea mea? Va fi el oare conectat la ideile mele? Va pătrunde el în adîncul cuvintelor mele? Au ele acea încărcătură emoțională?

Și pentru ca îndată după prezentare să fiți înconjurați de oameni care vă vor mulțumi pentru superba prezentare, puteți ține cont de cîteva sfaturi:

-Povestiți
Oamenii iubesc poveștile. Toată lumea le place. Le ținem minte bine, mult timp și le povestim celor apropiați cu cea mai mare ușurință. În plus la toate, poveștile pot transmite cel mai bine trăirile celui care le redă. Am văzut o mulțime de oameni ce în pauzele de cafea povesteau cu atîta suflet și dăruire despre un film vizionat sau despre o vacanță recentă, iar 15 min. mai tîrziu pe scenă se pierdeau în emoții. Faceți o poveste din orice prezentare ca să vă bucurați de succes.

-Conectați-vă cu publicul
Pentru ca aparatul de cafea să funcționeze trebuie să fie conectat la priză, nu doar să stea în fața ei. Nu e îndeajuns să stați în fața publicului, încercați să-i pătrundeți cu privirea și emoțiile. Fiecare cuvînt rostit trebuie să se adreseze lor, tuturor și fiecăruia în parte.

-Trăiți clipa
Atunci cînd ținem discursul, nu e doar o redare a informației pe care am tot pregătit-o ceva timp. E momentul în care fiecare idee o trăim din nou. E momentul în care problema dezvăluită, gîndul rostit, soluția oferită e ceea ce simțim cu toată suflarea noastră.

(Inspirat de o prezentare recentă  din cadrul Toastmasters Club Chișinău.)

Oratorează cu plăcere!

 

Share Button
1291 Total Views 1 Views Today