Speak Like CHURCHILL Stand Like LINCOLN

Share Button

O vorbă zice: “Cadourile pot fi de 3 feluri: Bune, Rele și… Cărțile.” O să fiu de acord pentru că, vorbind despre cărți,  întotdeauna spunem că e  mai mult decât un cadou,  în special, când ne schimbă o viziune, ne crează o parere sau ne lasă frapați.

În acest an nou, cel mai de preț cadou pe care puteam să îl primesc din partea unui prieten a fost o carte. Doar acum pot spune cel mai frumos și util dar, pentru că la prima vedere era “încă o carte despre oratorie”.

Speak Like CHURCHILL Stand Like LINCOLN de James C. Humes, este, după mine, unul din cele mai bune exemple de ghid în lumea oratoriei. Câteva din motivele care mă fac să spun acest lucru despre ea sunt următoarele:

1.Scrisă într-un stil pe cât se poate de ușor de citit. Împărțită în 21 de capitole, fiecare descriind o tehnică a unui bun orator, dă o senzație de informație foarte bine structurată și succint descrisă.

2.Fiecare capitol începe cu o maximă. Ce poate fi mai plăcut decât un asemenea început de temă? Atunci când veți căuta pentru un discurs un gând bun, primele 21 le puteți găsi în această carte. Și aici nu mai  vorbesc despre zecile de maxime semănate cu atenție pe tot lanul cărții.

3.Este o lume a istoriilor. Fiecare capitol, fiecare paragraf conține în sine istorii, situații și momente din viața celebrilor oratori. Aceasta permite ca fiecare tehnică să fie simțită în acțiune.

4.Aplicabilitatea fiecărei tehnici în viața de zi cu zi. Cele mai multe cărți și recomandări dau sfaturi prea generale, ce cu greu pot fi aplicate aici și acum. Nu este și cazul acesteia.

5.Și, desigur, Autorul. James Humes a scris discursuri pentru cinci președinți americani. Probabil doar acest fapt spune destule despre experiența practică a acestui om, care este și autorul a numeroase cărți de oratorie.

Cele 21 de capitole sunt:

 1. Puterea Pauzei
 2. Puterea Începutului
 3. Puterea Prezenței
 4. Puterea Impulsului
 5. Puterea Conciziei
 6. Puterea Citatului
 7. Puterea Statisticii/Documentării
 8. Puterea Întreruperii
 9. Puterea Hazului
 10. Puterea Parabolei
 11. Puterea Gestului
 12. Puterea Citirii
 13. Puterea Poeziei
 14. Puterea Limitei
 15. Puterea Întrebării
 16. Puterea Cuvântului
 17. Puterea Dinamismului
 18. Puterea Dolarului
 19. Puterea Butonului
 20. Puterea Încheierii
 21. Puterea Curajului

Aș vrea să închei acest articol cu o maximă ce caracterizează cel mai bine starea pe care o veți avea după lectura acestei cărți:
“Poți ști că ai citit o carte bună atunci când întorci ultima pagină și te simți ca și cum ai fi pierdut un prieten.” – Paul Sweeney

Oratorie plăcută!

Share Button
1247 Total Views 1 Views Today