Prezentarea PowerPoint – regula #13

Share Button

„Totul a început bine, pînă în momentul în care începu a utiliza acel PowerPoint…”. Pentru ca să nu auzim aceste cuvinte după prezentarea noastră ar fi bine să ne aducem aminte următoarele:

1.Utilizați nu mai mult de 3 culori pe un slide. Și e recomadabil ca aceste culori să fie cît mai clare. Slide-ul nu e un tablou pe care putem încerca toată gama de culori și combinațiile dintre acestea.

2.Utilizați nu mai mult de 3 fonturi pe un slide. Dar, daca utilizați 2, nimeni nu vă va judeca – unul la titlul paginii, altul pentru textul din conținut.

3.Mărimea fontului contează – 30 e minim pentru textul din conținut, iar pentru titlu recomadabil să fie de la 40. Nu se merită efortul de a crea o prezentare bună doar pentru ca să știți că este, iar publicul să vă asculte pentru că nu se vede ce scrie.

4.Evitați BOLD, ITALIC, MAJUSCULE. Adesea acestea sunt utilizate pentru a evidenția ceva foarte important, însă puțini din vorbitori cunosc despre faptul că subconstientul nostru poate percepe diferența de 0,5 de mărime font și reacționează ca filtru pentru tot ce e STRIGĂTOR.

5.Creați toate slideurile într-un singur stil pentru armonia și estetica prezentării.

6. Nu mai mult de 40 de cuvinte. Cam atît ar trebi să conțină o pagină de slide. Și o remarcă importantă: evitați maxim posibil trecerea din rînd nou a unei propoziții.

7.Tot ce poate fi înlocuit de imagini, simboluri –  înlocuiți. Cînd spun “elefant roz” cine vede literele “e-l-e-f-a-n-t  r-o-z”? Atunci de ce să nu ușurăm lucrul creierului ascultătorului?

8.În 20 min/7 slideuri. Aceasta ar permite ca să vorbiți mai mult decăt să citiți, pentru că prezentările PowerPoint sunt un ajutor pentru public în a vizualiza ceea ce vom spune și nu pentru a fi utilizat de vorbitor ca „țidulă”.

9. Spuneți NU sunetelor în prezentare. Excepție poate face sunetul din filmulețele ce le prezentați. Te simți oribil ca și ascultător cînd la mijloc de prezentare, la schimbarea unui slide auzi un sunet de monede în cădere care apare de nicăieri.

10.Nu utilizați tabele și diagrame – ele nu sunt percepute de public. Pentru că mai niciodată nu pot transmite ceea ce au scris în ele, încercați să le printați și oferițile publicului ca material ce îl pot primi la mână.

11.Creați contrast între fon și text. Chiar dacă atunci cînd creați slideurile roșul se vede frumos pe negru, practic oricînd el va fi imposibil de citit clar de public. Nu întotdeauna ceea ce e frumos e și cu rezultat. Simplu, cu contrast cît mai mare posibil – iată secretul unui slide de calitate.

12.Nu dublați ceea ce scie pe slide cu ceea ce spuneți. “Mulțumesc!” – pe slide, “Fiți fericiți!” – în cuvinte.

13.Creează, experimentează, încîntă!

Oratorie plăcută!

Share Button
1096 Total Views 2 Views Today