Povestea mea de vânzător

Share Button

Prin 1998 ne mutam cu familia în Chișinău. Nu era cel mai potrivit moment, pentru că numai pornise o criză, iar 5 lei cu care trebuia să trăiască o familie din 5 membri, o săptămână, era o normalitate pentru mulți.

Pe lângă adaptarea la noile reguli de viață din oraș, cu tot cu prieteni, obiceiuri și alte probleme de adolescență, mai simțeam și provocarea financiară a familiei noastre.

În doar câteva luni mama mi-a oferit posibilitatea să contribui la bugetul familiei cu un loc de muncă. În fiecare zi după lecții mergea la secția de pașapoarte și scoteam din rucsac mai multe tipuri de învelitori. Urmau câteva ore de strigat ÎNVELITORI DE PAȘAPOARTE. În fiecare zi, după ore, în 3 anotimpuri, iar vara, ziua întreagă, timp de 5 ani am tot întâmpinat și petrecut zecile de mii de oameni care veneau la secția de pașapoarte. În weekend mergeam la piața auto, unde, printre sutele de automobile, repetam scenariul cu acele învelitori.

Uneori reușeam să vând de 10 lei, alteori de 100. Erau și zile cu zero vânzări, dar abonamenul la troleu salva situația. Însă ce am învățat în toți acești ani este că dacă nu alergi, nu strigi și nu îți prezinți produsul, nimănui nu-i pasă de tine. Cum spune o vorbă în popor: Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte “pomană”.

Astăzi unii clienți te refuză drăguț, cu: Ne mai gândim. Vom reveni. Vă mulțumim de ofertă. Sunt convins că e mai mult mai plăcut decât să auzi: Băietu’, dă-mi pace.

Mai mult decât atât, trebuie să simți momentul potrivit ca să faci oferta. Dacă aveai abilitatea de a citi dispoziția potențialului cumpărător puteai face o vânzare cu succes, sau, dacă nu, făceai o prezentare gratuită, soldată cu timp pierdut în zadar.

Prin clasa a 12-a am lăsat îndeletnicirea de vânzător de învelitori. Nu de voie. De rușine. Nu ți-e tare a propune învelitori colegelor tale care veneau deja după permis auto. 🙂

După au urmat vreo 6 ani de vânzări în domeniul asigurărilor de viață. Acest segment pentru Moldova în anii 2006 era mai straniu decât dacă ar fi aterizat o farfurie zburătoare în PMAN. Nu că acum am fi mult mai educați în acest domeniu. Zic asta, pentru că efortul era unul colosal. Iar școala de vânzări directe și-a pus o amprentă adâncă în CV-ul vieții.

Nu era un șef și nu era un orar de lucru. Vrei să mănânci, pune mâna pe telefon, mergi la întâlnire, identifică necesitatea clientului, vinde-i și ia-o de la capăt. Între timp ascultă toate criticile, neîncrederea lor, justificările, iar mâine la fel, cu mult entuziasm pornește din nou la drum.

Apoi veni timpul când mă lansez cu eșec într-o afacere în care sunt convins că produsele de dezvoltare personală se vor întreba ca pâinea caldă. Fără să iau în calcul noua criză de prin 2010, fără să înțeleg că e una ce spune cercetarea de piață despre disponibilitate oamenilor de a cumpăra traininguri și alta e când trebuie să achite, am reînceput vânzările directe. Zi de zi, lună de lună, an de an, cu telefonul în mână, cu negocieri și argumente, cu obiecții și mulțumiri.

De mai bine de 14 ani împărtășesc experiența de vânzări în cadrul trainingurilor mele și ajut participanții să treacă peste frica de a vinde, convingerile limitative insuflate de familie și societate, despre cât de neprestigios este să faci vânzări când ai o facultate și un masterat.

Știu ce simte și ce trăiește fiecare participant, pentru că personal am trecut fiecare treaptă. De aceea este acea conexiune directă cu fiecare din ei.

Astăzi, majoritatea au înțeles că vinzi nu doar când stai la tejghea. Pentru că atunci când ești la un interviu, când cauți furnizori, când negociezi contracte, când cauți parteneri în afaceri, când angajezi pe cineva, sau când cumperi o vacanță tot VÂNZARE faci.

Experiența celor peste 10.000 de participanți ai trainingurilor de vânzări, astăzi o poți accesa la un click distanță. Acum am trecut pe online acest curs pentru ca informația să poată ajunge în orice colț al lumii. Majoritatea din noi merităm mai mult, dar felul în care vindem, negociem sau “ne vindem” nu ne oferă această șansă. Atitudinea contează.

22 de ani de experiență, cu toată teoria, practica, bucuriile și suspinurile, cu toate succesele și eșecurile au încăput într-un curs video online pe care îl poți găsi AICI. Tehnici și instrumente practice, exemple și situații în care te poți regăsi ușor, sau pe care le poți evita.

Fiecare din noi are o poveste de viață și trăiri care îți pot da imboldul necesar pentru un nou început. Începe de astăzi.

Share Button
2883 Total Views 3 Views Today