O viață în 6 minute

Share Button

Voi încerca sa vorbesc în acest articol dându-mă drep un ascultator și nu  un “expert” în ale oratoriei, drept  unul dintre oamenii din public ce vrea sau trebuie să asculte o istorie de o viață redată în 6 min. Exact atât au să “reziste” vorbitorii din cadrul oricărui Club Toastmasters International la primul lor discurs.

Acum o să zic ce aș vrea să văd și să aud și ce se întâmplă, de fapt, să întâlnesc.

Cel mai des de ce ești onorat să vezi în primul rând, dar și ce doare cel mai mult, e hârtia din mâna vorbitorului. Adică, vrei să ne spui că nu ai capacitatea să ne povestești cele mai interesante momente din viața ta fără să le citești? Ori, e o temere cumva că nu vei putea acoperi 6 min de discurs cu trăirile de 20-25 sau 30 ani?

Vrem emoții, nu cifre. Și atunci cînd începi să ne spui la câți ani ai plecat la școală sau câte medalii ai cucerit, câte țări ai vizitat și câte nopți nu ai dormit pentru un examen, de fapt ne-ar interesa ce simțeai atunci, cine te susținea, cât de greu sau ușor, plăcut sau neplăcut a fost.

Nu e neapărat să treci în discurs fiecare an de viață. Oferă-ne cele mai importante 3 situații/trăiri din viața ta. Fii sigur, nu te vom memoriza pentru cantitatea informațiilor oferite, a datelor și a orelor. Vei rămâne în mintea noastră cu o poveste pe care o vei reda și care ne va impresiona.

Evită șabloanele. Pentru mulți dintre noi, un început de discurs cu frazele “Bună ziua, mă numesc…” M-am născut în…” sunt un clar indicator că cel mai probabil vom asista la prezentarea unui raport cu titlul “Cum mi-am petrecut cei 25 de ani din viață”. E plictisitor, fii sigur. Încearcă să ne lași fără replică, să ne uimești prin a te diferenția cumva. Metode sunt mii. Pune imaginația la lucru.

Și, da, foarte important: pregătește  acest discurs! Dacă prima impresie contează și dacă vrei să lași una pe măsură, atunci doar punând suflet și investind timp îți va reuși acest lucru.

Un discurs despre viața ta nu poate fi plictisitor, nu poate fi neinteresant. Atunci când vorbim despre noi, avem atâtea de zis. E deajuns doar să redescoperim clipele unice, trăirile de intensitate maximă și să le oferim publicului ce ne va memoriza pentru mult timp, trăind povestea noastra o dată cu noi.

Oratorie plăcută!

Share Button
1042 Total Views 1 Views Today