Modest sau Timid?

Share Button

E o mare diferență pe ce vei da vina că nu poți să stai în fața publicului.timid
Deseori poți auzi de la potențialii speakeri că au problema cu ieșirile pe scenă pentru că au emoții. Explică asta prin faptul că în general ei sunt modești și din acest motiv preferă „să stea în banca lor”.
Alții ar motiva „cumințenia” lor prin faptul că sunt timizi.

Să facem un pic de lumină în cauză și în efect. 
După DEX, MODEST înseamnă lipsit de îngâmfare, moderat, cumpătat în purtare, în pretenții. Altfel spus, om fără aere.
TIMID, în același DEX este persoana lipsită de îndrăzneală, sfios, rușinos…

Ne putem da seama despre diferența de bază dintre aceste stări în baza acestor două noțiuni.
Este foarte important ca să înțelegem dacă noi suntem timizi sau modești.

Modestia este o caracteristică ce deseori înfrumusețează omul. E starea care dă unui speaker acea aură de „unul de al nostru” care ieșind pe scenă vrea să spună lucruri interesante și utile publicului. Pentru asta el nu are nevoie sa dea „aere” de super erou. Putem întâlni oameni puternici, cu statut și cu bani, dar modești. Și asta nu îi împiedică să „conducă cu lumea” și să fie niște oratori de excepție.

Vorbind despre timizi, lucrurile stau ceva mai diferit. Aceștia sunt deseori rodul unei educații restrictive sau a unor factori care nu le permit să se deschidă până la capăt. Asta nu înseamnă altceva decât faptul că atunci când un timid trebuie să stea în fața publicului, starea lui psihologică îi blochează toate canalele și posibilitatea de a transmite un mesaj; despre savurarea discursului nici vorbă nu poate fi, evident.

Și atunci, care ar fi soluțiile?
Modeștii să continue să ducă discursuri și să valorifice calitatea dată, pentru că ea prinde la public.

Timizii să treacă pe la un psiholog să înțeleagă rădăcina problemei, să meargă  la training pentru a ieși din zona de confort și să experimenteze cât mai mult.

Indiferent de noțiune și motiv, abilitățile de a duce un discurs sunt indispensabile oricărei persoane, fie acesta angajat, antreprenor, student sau președinte :).

Următorul training de Public Speaking are loc pe 11 iunie. Detaliile le poți vedea aici.

Share Button
2151 Total Views 1 Views Today