Microfonul – accesoriu ori suport?

Share Button

Este utilizat mai rar decît alte ”accesorii” ale oratorilor. Exact din acest motiv dă bătăi de cap atunci cînd e lîngă noi. Microfonul e un ajutător într-o prezentare în care există necesitatea să fim auziți de un public mai numeros sau atunci cînd e necesar să fie înregistrat discursul.

Cîteva reguli simple de utilizare vă vor face viața mai ușoară, iar publicului ascultarea mai plăcută:

1. Țineți microfonul așa cum țineți cuțitul de masă – cu capetele degetelor, fără să-l cuprindeți cu toată palma și fără să ridicați degetul mic.
2.  Mențineți microfonul la aceeași distanță de la buze și sub acelaș unghi pe parcursul la toată prezentarea. Distanța de 10-15 cm, iar sunetul să cadă perpendicular pe membrana microfonului.
3. Țineți microfonul în mâna dreaptă. Dacă sunteți stîngaci – în stînga.
4. Dacă microfonul se află pe suport, înainte de prezentare ajustați înălțimea acestuia. Atunci cînd urcăm în mașină străină, ne aranjăm oglinzile și scaunul după noi.
5. Nu bateți în microfon pentru a verifica dacă funcționează. E deajuns să salutați publicul ca să vă dați seama dacă sunteți auzit.
6. Dacă microfonul este pe masă sau tribună, evitați aplecarea către acesta. Ele sunt reglate astfel încît să fiți auzit bine fără să fie necesar să o faceți.
7. Pînă la prezentare antrenați-vă cu microfonul conectat, pentru a nu avea în momentul prezentării șocul de nerecunoaștere a propriei voci.
8. Nu apropiați microfonul de boxe pentru a evita sunetul/țipet atît de deranjant pentru toți – microfonia.
9. Asigurați-vă cu baterii pentru microfoanele radio. Baterii de calitate.
10. Nu gesticulați cu mâna în care țineți microfonul. E logic acest lucru, însă nu e la fel de ușor de făcut.

Oratorie plăcută!

Share Button
1155 Total Views 1 Views Today