Întrebările în 7 trepte

Share Button

Momentul de întrebări și răspunsuri în cadrul unei prezentări sau discurs nu e locul unde se decide cîștigătorul luptei. Chiar dacă se creează senzația că sunteți atacat și apare instinctul natural de apărare și dorința de a riposta. Însă dacă scopul dvs final e de a deveni un star în ale oratoriei, atunci va fi necesar să vă refuzați în această plăcere.

Nu sunteți obligat să cunoașteți totul în lumea asta și nici chiar în profesia sau domeniul din care veniți. Puteți să nu răspundeți la o întrebare nu doar pentru că nu cunoașteți răspunsul, dar și pentru că considerați lipsit de sens să o faceți. Chiar dacă motivul este în lipsa dvs de cunoștințe, recunoașterea sinceră e mai binevenită decît încercările de a ieși din situație. Publicul iartă necunoașterea, publicul nu iartă minciuna.

Cîteva sfaturi utile:

1. Ascultați întrebarea pînă la sfîrșit după care țineți o mică pauză. Aceasta oferă importanță întrebării și celui care a oferit întrebarea.
2. Mulțumiți pentru întrebare. Și aceasta trebuie făcut sub diferite forme, dar natural. Nu arată prea bine cînd la 5-6 întrebări se răspunde cu acelaș banal “Vă mulțumesc pentru întrebare”. O uimire pe fața dvs poate fi la fel, un „mulțumesc”.
3. Răspunzînd la întrebare, vorbiți cu întreg publicul și nu doar cu cel care a oferit-o.
4. Scurt. Răspunsul la întrebare nu trebuie să se transforme într-o nouă prezentare.
5. Cereți detalizarea întrebării, dacă nu ați înțeles sensul acesteia.
6. Nu începeți răspunsul la întrebare cu cuvintele „Nu”, „Nu sunteți corect”, „Nu cred că”.
7. Dacă prezentarea a luat sfărșit, iar întrebările nu apar, începeți a răspunde la o întrebare pe care o auziți cel mai des în cadrul prezențărilor dvs. Aceasta va dezmorți publicul.

Oratorie plăcută!

Share Button
1274 Total Views 1 Views Today