Înnăscut versus Învățat

Share Button

A trecut mai mult de o săptămână de la preselecția  Concursului Național “Oratorul Anului 2011”, dar, sentimentul pe care   l-am trăit acolo în calitate de membru al juriului încă nu mă lasă.

Au fost mulți tineri, au fost talente, iar  scopul acestui concurs este  anume de a  descoperi aceste perle care se află printre noi.

Astăzi însă, vreau să vorbesc despre altceva …

Este un detaliu ce îmi dă bătăi de cap și pentru  care caut o soluție.

Când a trebuit să îmi amintesc de fiecare participant al concursului și să evaluez am făcut o descoperire.  Până acum nu era atât de evidentă, fiind în lipsă de un context precum este o competiție de acest gen.

Revelația  care  ține de pregătirea pentru discurs este următoarea: oratorii “înnăscuți” au o atitudine mai lejeră, instinctivă  (a se citi: nepăsătoare), în timp ce speakerii cu mai puține abilități de la natură muncesc mult mai mult pentru depășirea complexelor. În concluzie,   cei din urmă au discursuri mai bune.

În acest caz mă întreb  ce i-ar face pe cei dintâi să se mobilizeze pentru a pregăti acele bune prezentări și să ia atitudinea unor mari speakeri ai lumii, dar care oferă atenție și timp pentru a pregăti un discurs. Nu puțin timp…

Se înțelege că acesta este  un fenomen caracteristic doar primei perioade din cariera de bun speaker, însă e păcat să nu treci un concurs,

o preselecție, un interviu pentru că ești “atât de bun” în ale oratoriei încât nu ai considerat de cuviință să oferi timp pregătirii, crezând că abilitățile tale transmise prin moștenire te vor ajuta.

Dacă vrei să fii în top, trebuie să muncești, să pui suflet în ceea ce faci și să investești timp în pregătirea ta pentru a ieși în fața lumii.
Altfel, nivelul la care ești acum, cu foarte mici devieri, e punctul  maxim pe care îl  vei putea atinge. În acest timp  cei care credeau că nu vor putea ține vreodată un discurs în public “au pus mâna pe carte”, au început a exersa, au oferit atenție detaliilor și… au ocupat poziția, au luat tenderul, au primit premiul și au trecut preselecția.

Acum încearcă să îți imaginezi, cât de mult ai avea de câștigat față de toți ceilalți concurenți, dacă la aceste abilități naturale de orator mai pui partea ta de străduință.

În cîteva zile voi evalua participanții  din  finala Concursului Național “Oratorul Anului 2011”. Fiind aleși cei mai buni dintre cei mai buni 100, am convingerea că va fi un eveniment pe măsură, ce va demonstra încă o dată că avem talente, care descoperite fiind, pot aduce lumină și căldură în orice împrejurare atunci când stau în fața unui public.

Oratorie plăcută! 

Share Button
980 Total Views 1 Views Today