Fiind elev, păduri cutreieram

Share Button

Îmi aduc bine aminte rugămintea către oricare profesor din școală pentru ca să ne permită să vorbim din bancă. Cred că marea noastră majoritate am făcut asta nu odată pe parcursul vieții de elev.

Și, da, erau profesori fără pic de milă și întelegere ce insistent ne așteptau să ieșim la raspuns în fața clasei. Iar acele obiecte nu erau dintre preferatele noastre.

Au trecut ani și fiecare din acei elevi au plecat în lumea mare, absolvind o facultate, în care la fel au vorbit din bancă mai tot timpul.

Dar, a venit timpul să ne angajăm.  Am depus CV-ul și, ghinion, am fost acceptați. Acum trebuie să ne și prezentăm pentru o conversație. Iar aici nu ai cum și cui cere să îți permită să vorbești din bancă. Și în acel moment începi să îți dai seama că postul mult rîvnit e pe cale să îți fugă de sub nas în mîinile unuia cu mai mult tupeu și care vorbește acolo, în public, de parcă se născuse pe scenă.

Dar, să presupunem că totuși variante nu a avut prea multe angajatorul și, datorită CV-ului impunator, am fost angajați. Urmează să muncim într-o companie și în timp, începem a fi avansați ceea ce obligatoriu duce la ieșiri “în lume”. Iar “lume” în acest sens ar însemna: parteneri, presă, public, licitatii, evenimente.

Și la un moment dat realizăm că ceva nu ne ajunge. E vorba de încredere, spunem noi. Încredere de a vorbi în fața unui public. Și în acel moment începem a căuta literatura de specealitate, începem a merge la cursuri (achitate din salariu sau de companie) pentru ca să auzim o singură concluzie: Oratoria se învață din practică. Iar acea clipă e ideală ca să ne oprim și să numărăm șansele ratate în viața noastră de a sta în fața publicului și de a acumula acea experiență.

Stimați profesori, insistați să iasă copii și să vorbească în fața clasei.

Stimați părinți, dați-le voie copiilor să spună poezia acolo unde și-au adus aminte de ea (microbus, troleu, loc public).

Stimate Minister a Învățămîntului, e timpul ca Arta Oratorica să revină ca obiect, cel putin opțional, în curricula școlară.

Share Button
1333 Total Views 2 Views Today