Euforia adâncurilor

Share Button

Ce poate fi mai frumos decât lumea necunoscută a oceanelor, locul unde atât de puțini scufundători ajung, dar care te vrăjește prin frumusețea sa.

Emoțiile pozitive, aplauzele publicului, zâmbetul, toate dau de înțeles că prezentarea noastră e una de succes. Ele sunt acelea care fac mulți vorbitori să fie duși de val, îmbătați de succes.

Scufundătorii la mare adâncime se confruntă cu aceeași stare. Se cheamă “euforia adâncurilor” și uneori poate însemna ultima scufundare.

Acest sentiment este foarte des trăit și de vânzători. Este momentul în care cumpărătorul a decis că  va cumpăra, iar vânzătorul continuă să vândă idea până când cel dintâi, plictisit,  se răzgândește.

Ce se întâmpla de fapt? Vorbitorul, cucerit de emoțiile unei prezentări excelente prin cunoașterea informației și a încrederii în sine, uită să se  conecteze la public. Nivelul de adrenalină și entuziasm al vorbitorului urcă mai sus decât nivelul general al mulţimii.

Am asistat cu toții la discuții, întâlniri sau manifestații în care un speaker era de neoprit. Și nu avea nimeni curajul să se ridice în picioare să îi spună “mai taci din gură și stai jos!”.

Dintre cei care mai pot fi cuprinși de “euforia adâncurilor” sunt șefii care vin cu discursuri interminabile, iar statutul nu-ți permite să-l întrerupi chiar dacă a depășit cu un sfert de oră din timpul alocat.

Iar pentru ca să nu fiți prinși în una din situațiile sau posturile astea neplăcute iată câteva remedii:

–          Fă rost de unul din accesoriile (ceas, monitor, pupitre electronice) care pot să ofere un semnal de lumină, sunet sau orice altceva care să atenționeze despre expirarea timpului.

–          Pregătește 50 min de discurs în cazul în care ți s-au oferit 60 min de prezentare. Întotdeauna va apărea ceva ce va  completata diferența.

–          Găsește-ți omul cu timpul, fie acesta este unul din colegi sau  cineva din sală,  cu care faci o înțelegere. Imediat ce timpul prezentării tale se apropie de sfârșit această persoană îți face un semn la care vă înțelegeți din start. Cel mai des întâlnit semn fiind acel T făcut cu ambele mâini.

Mii de „scufundători” se întorc în familiile lor seară de seară fericiţi dintr-un simplu motiv – au ieşit la timp din oceanul de emoții.

Oratorie plăcută!

Share Button
928 Total Views 1 Views Today