Emoții sau logică?

Share Button

Fiecare din noi a asistat la prezentări sau discursuri în timpul cărora fie te pierdeai printre cifre și argumente, fie te deconectai de la bun început, plecînd în lumea ta cu gînduri și probleme personale. Mai sunt prezentări în care emoțiile erau atît de puternice încît trezeau un sentiment poate chiar neplăcut la un moment dat – prea multe și prea insistente.

Iată cîteva criterii după care putem să construim o prezentare plăcută și eficientă din acest punct de vedere.

După structura prezentării, la partea de întroducere vom utiliza mai multe emoții. Aici e momentul cînd ne conectăm la public, cînd ne prezentăm și cînd predispunem publicul spre a ne asculta. În aceeași parte de întroducere aducem problema sau motivul, de ce trebuie să fim ascultați. În cuprins, desigur este preponderent prezentă logica reflectată prin cifre, date și informație ce, deobicei, primele și se uită. Încheierea se face, în marea majoritate a cazurilor, prin apel la emoții, ce vor face ca prezentarea să rămînă memorabilă pe o perioadă cît mai lungă de timp.

Tematica adesea determină de la bun început în ce direcție vom bate mai mult. Și aici mă refer la faptul că la prezentarea rapoartelor sau a diferitelor dări de seama nu prea e loc de emoții.

După perioada zilei prezentările sunt mai pline de logică dimineața și la masă. Seara discursurile noastre pot și trebuie să conțină emoții. Seara e timpul în care suntem mai predispuși să ascultăm cu inima. De ce? Pentru că e “cină romantică” și nu “mic dejun” sau “prînz romantic”.

Publicul. Dacă în sală sunt preponderent femei, ne dăm seama de faptul că vom utiliza mai multe emoții în prezentarea noatră. Bărbații au nevoie de mai multă logică, lucruri așezate pe poliță și cît mai puține “povești”.

Vîrsta publicului la fel determină la un moment dat care va fi latura utilizată mai mult, cea emoționala sau rațională. Copii și bătrînii sunt cei care vor cere mai multe emoții. Cei de vîrsta de mijloc ne vor cere mai multe argumente logice în ceea ce spunem.

O prezentare e ca o pasăre ale cărei aripi ar fi emoțiile și logica. Ele trebuie să fie în armonie după intensitate pentru ca discursul nostru nu doar să planeze ci să se înalțe către ceruri în toată splendoarea sa.

Oratorie plăcută!

Share Button
860 Total Views 1 Views Today