(DOK) Scrisoare deschisă adresată copiilor

Share Button

De la geamul biroului se aud piese de bun venit la școală. Mii de copii astăzi iau un start, alții o iau de la capăt, cum deja au mai aripi-taiatefăcut-o an de an. În ghiozdan, pe lângă cărțile noi, rechizitele necesare și îmbrățișarea de încurajare, am fi putut arunca și o foiță cu câteva sfaturi, sensul cărora, probabil, îl va înțelege cu adevărat atunci când va auzi și el piesa de bun venit de la geamul biroului său.

Un fragment din acel răvaș…

Fii descurcăreț.
A fi deștept sau primul la învățătură este o mândrie pentru părinți. Dar pentru a reuși mai mult în viață este necesară acea stare de «smart». Păcatul e că oamenii se împart deseori în deștepți sau descurcăreți. Încearcă maxim posibil să le combini.

Deprinde tot ce se poate învăța.
Astăzi lecția de română s-ar părea nu suficient de importantă. Dar va veni ziua în care o simplă cratimă pusă nu la locul ei într-un statut pe rețelele sociale sau într-o scrisoare oficială să spună de zeci de ori mai mult decât diploma ta de absolvire. Geografie, istorie, biologie… Cunoștințele generale niciodată nu au fost în plus.

Comunică.
E o deprindere impusă la școală, să vorbești doar când ești întrebat. Nu o lua ca atare. Profesorul are nevoie de liniște pentru 45 de min atunci când spune aceste cuvinte, nu de un om mut pentru o viață întreagă, care nu va putea să își exprime gândurile și ideile la necesitate.

Întreabă. Ori de câte ori e nevoie.
Și fii pregătit să nu primești răspunsuri de fiecare dată. Sau să le primești foarte vag și general. Important să ai curajul să reîntrebi până în momentul în care obții satisfacția curiozității care ai avut-o. Nu există întrebări proaste, există doar întrebări puse prea târziu.

Fii înțelegător cu cei din altă generație.
Sunt prea multe schimbări la care generația părinților și profesorilor sau buneilor, cu atât mai mult, nu reușesc să se adapteze. Fii gata să explici dorințele și necesitățile tale într-un mod ușor de acceptat pentru ei.

Nu doar cunoștințele sunt secretul reușitei în viață.
Majoritatea informației pe care o studiezi astăzi este învechită. Cu atât mai neactuală va deveni când va fi necesar să o aplici în viață (nu vorbim de cunoștințele generale). De aceea este mai importantă abilitatea de a ști unde și cum să găsești și să operezi cu informația necesară. Pentru că, zic specialiștii, volumul acesteia se dublează anual pe glob.

Nu te compara cu nimeni.
Ești unic în felul tău și nu ai de ce să obții aceeași notă ca Valeriu sau aceeași reușită ca Antonela. Părinții sau profesorii încearcă doar să te susțină prin aceste comparații, sau să te încurajeze să devii mai bun. Nu întotdeauna înțeleg că anume așa te fac mai incapabil de a fi unic, cel mai bun sau chiar primul.

Însă tu știi că anume așa ești!

Succes!

Share Button
7846 Total Views 1 Views Today