Discurs de weekend

Share Button

Acum, în toiul  sezonului de  nunți, cumătrii, zile de naștere și alte ocazii de acest gen, am decis să vă destăinuiesc niște artificii în ale oratoriei de care orice gazdă ar fi onorată în faţa celorlalţi oaspeţi şi copleşită de buna idee de a vă fi invitat.

Iată câteva din ele, cele mai esențiale, cred.

1. Fii pregătit din timp pentru un discurs. Asta ar însemna că ar fi bine să-l vizualizezi cu ceva timp înainte eventuala provocare.

2. Fii original! “Multă sănătate… Casă de piatră… Mult noroc…” s-a transformat într-un show plictisitor. Aruncă o privire prin sală când le vorbești în stilul ăsta și mă vei înțelege ce vreau să spun.

3. Mulțumește pentru invitație.

4. Adresează un cuvânt de consideraţie, respect  gazdelor (miri, naşi, sărbătorit, etc.) sau în privinţa  gusturilor acestora în alegerea localului, meniului etc.

5. Atenţionează toasturile invitaţilor/oaspeţilor precedenţi  la care să poți face referire. Nu vei vedea un om mai fericit decât cel ale cărui cuvite citezi.

6. Relatează o istorie, întâmplare legată de cel/cei pe care îi feliciți.

7. Îngăduie o pauză de câteva secunde la începutul discursului. Odată ridicat în picioare, aruncă o privire către  public cu un zâmbet cald. Tu ești în acel moment  în centrul atenției.

8. Vorbește pentru tot publicul și nu doar celor care te-au invitat.

9. Articulează cuvintele în mod desluşit, distinct, răspicat.  Vei reuşi astfel să transmiţi o stare de relaxare şi satisfacţie sonoră.

10. Lasă-ți sentimentele să vorbească. Chiar dacă te vor copleși emoțiile, gândește-te că este normal și că toată lumea va aprecia discursul tău pornit din inimă.

11. Fii succint. Nu plictisi cu discursuri lungi.

12. Încheie în forță, cu un îndemn de ridicare a paharului sau o strângere de mână.

 

Oratorie plăcută!

 

Share Button
1290 Total Views 1 Views Today