Din culisele TEDxChișinău

Share Button

Acela dintre voi care este fără de păcat să arunce primul cu piatra în ea”, spunea pilda…

Unii “păcătoși” în calitate de speakeri, alții în calitate de organizatori și nu cei din urmă în calitate de spectatori.

Am avut astăzi  ocazia să fiu în diferite locuri pe parcursul evenimentului TEDxChișinău. Un timp în sală, un altul după culise, unde speakerii se pregăteau de discursuri, iar în pauze cu toată lumea în hol, locul plin de feedback în timp real.

Și iată constatările:

TEDxChisnau

1. Abia atunci cînd vom înțelege că fiecare dintre noi are propria hartă mentală formată din experiența de viață diferită și unică (la fel ca și viitoarele pașapoarte genetice J), abia atunci vom accepta ușor realitatea că nu putem să avem gusturi și/sau așteptări asemănătoare față de prestațiile speakerilor.

2. Prețul e prea mare?! Pot să nu comentez? Sper să nu fie asta cea mai mare investiție în dezvoltarea personală pe care ați facut-o. (2 porții de frigărui)

3. Dacă deservirea tehnică e pe outsource, nu ai cum explica unui ditamai public onorat că e o companie serioasă și nu aveai cum preveni defecțiunile tehnice. Și atunci nu îți rămîne decăt să îți asumi critica și responsabilitatea ca data viitoare să te asiguri cu parteneri responsabili și variante de rezervă.

4. Tipuri de discursuri sunt cel putin 4 în oratorie. Păi iată, ar fi bine să înțelegem că acolo pe scenă nu au ieșit doar cei din categoria discursurilor inspiraționale. Pentru că mai erau și discursuri informative. Iar ele au puncte țintă diferite: unul ochind creierul, altul inima. Deci, dacă nu ați simțit show și nu v-a atins inima, „ridicați-vă în minte” și întrebați-o dacă poate luat ceva interesant de aici (Sunt sigur că poate!).

5. Unii din mîndrie, alții pentru că sunt ocupați, unii pentru că sunt directori și mari manageri, alții pentru că sunt demnitari și persoane publice… decid (în defavoare lor, evident) că nu au nevoie de repetiții; și nici de mentorat din partea organizatorilor; și nici de trainiguri de artă oratorică; și… foarte bine. Pentru că posibilitatea de a crea o a doua impresie nu ți-o prea oferă organizatorii. Pentru că nimeni nu preferă să riște cu propriul eveniment pentru ca să îți mai dea o șansă să demostrezi că poți și că ești mai bun decît data trecută.

6. Nemulțumiți vor fi oricînd. Minim 20%. Mulțumiți vor fi, la fel, întotdeauna. Și tot minim 20%. Acum, scopul organizatorilor e ca lupta pentru cele 60% să fie maxim posibil în favoarea pozitivă.

Speakerii s-au ales cu o experiență în plus. Organizatorii la fel.
Iar cei din sală… depinde dacă au lăsat și mintea și inima deschisă, sau doar gura, pentru o “critică constructivă”.

PS: Detaliile tehnice, despre pregătirea speakerilor din articolul precedent, am decis să nu le mai repet aici.

Oratorie plăcută!

Share Button
1474 Total Views 1 Views Today