DEX-ul oratorului, pe bune

Share Button

Fiecare vorbitor în fața publicului a auzit de niște termeni, noțiunile cărora adesea sunt cunoscute fie din discuțiile la temă, fie din literatura de specialitate sau trainingurile din domeniu.
Însă, dacă să privim lucrurile un pic mai pragmatic, uneori fiecare din acești termeni are sensul un pic mai diferit, mai simplu și mai natural decât îl cunoaștem noi.

În lista de mai jos, mai în glumă, mai în serios, am decis să fac o mică prezentare a acestor cuvinte cheie explicate într-un limbaj al celor care ajung față în față cu ele zi de zi.

Oratorul – Persoana din fața noastră care are emoții manifestate prin tot felul de reacții chimico-fizico-biologice, chiar dacă nu toate sunt la suprafață și care încearcă să ne convingă, motiveze sau inspire cu mare speranță într-un rezultat pozitiv.

Publicul – Cei din fața primului, stând, cel mai des, comod așezați în așteptarea unei “pastile magice” și care le știu pe toate în lumea asta, fiind gata în orice clipă să îl învețe pe cel de pe scenă ce înseamnă viața.

Discursul – Ceea ce niciodată nu e pregătit îndeajuns de bine pentru a spune: Anume așa am vrut să arate!

Microfonul – Instrument asociat cel mai des cu bagheta dirijorului, care e bătut fără motiv și a cărui baterie e pe moarte în cele mai cruciale momente din prezentare.

Aplauzele – O gălăgie pornită de către niște indivizi întru mulțumirea celui din fața lor pentru timpul petrecut în fața lor sau în susținerea acestuia în momentul în care discursul s-a terminat brusc.

Feedback-ul – Ceea ce atât de mult îți dorești să auzi, cu condiția că este într-o notă pozitivă și ceea la ce oricând poți găsi o explicație pe măsură dacă sună într-o notă negativă.

La sigur mai sunt și alți termeni din domeniu pe care îi cunoști cu noțiuni la fel de simple și pe înțelesul tuturor. Deaceea te provoc să le scrii pe cele mai interesante în comentarii sau să le expediezi pe email, care ulterior le voi adăuga într-un nou articol spre ajutorul celor nou-veniți pe tărâmurile vorbitului în public.
Oratorie plăcută!

Share Button
1441 Total Views 1 Views Today