De ce eșuează vorbitorii în public

Share Button

Era o liniște infernală în auditoriu. Toată lumea amorțise. Pe fața speakerului nu se citea nici o reacție.sarituraparasutistului Ochii pierduți, mișcările haotice. După câteva secunde de tăcere cineva din public a început să aplaude. Este acel moment când un prieten din sală vrea să te ajute, să îți transmită că ești bravo și că e cazul să îți amintești „poezia“ și să te miști mai departe.

Dar asta nu se întâmplă. Pentru că în capul tău e un haos total. Și în loc să te concentrezi pe discurs, acolo și-au făcut loc „viruși“ cu întrebări de genul: „de ce mi-a trebuit?“, „Ce-o să creadă lumea?“, „Cum să mă uit eu în ochii colegilor acum?“

La toate astea este o primă cauză – lipsa de pregătire. Despre ea am vorbit în articolul precedent.

Însă dacă ai ajuns în scenă și s-a întâmplat să te ia emoțiile pedinainte, este important să ții cont de câteva recomandări importante.

1. În nici un caz nu încerca să maschezi faptul că ai uitat ceva sau că nu știi răspunsul la vreun subiect.

Publicul simte și înțelege foarte bine nivelul tău de pregătire la fiecare etapă a discursului. De aceea momentele în care îți dai seama că nu ești pregătit să intri în profunzime, este absolut normal să recunoști asta demn și fără nici un pic de incomoditate.

Ex: „Mi-a scăpat ceva din ce vroiam să vă zic, dar cum îmi aduc aminte pe parcursul prezentării, revin la acea idee.“ „Nu sunt pregătit să vă răspund la această întrebare, dar vă rog să o notați și neapărat revin cu detalii.

2. Dacă intervin factori externi care pot perturba prezentarea, legalizează prezența acestora.

Să te prefaci că nu observi cum cineva intră sau iese din sală, cum sunt spălate geamurile în timp ce tu livrezi discursul sau cum un etaj mai sus cineva face reparație zguduind pereții, este ireal și poate chiar banal.

Ce reprezintă legalizarea? Constați prezența acestor factori pentru ca ulterior atenția publicului să nu mai fie focusată pe ei.

Ex: „Știu că unii din dvs. vor avea nevoie să plece mai devreme acasă, de aceea din start țin să vă mulțumesc pentru prezență.“ „Astăzi cu mine se va întrece în discurs compania vecină care face reparație. Sper să iau primul loc :).“ „Domnul de peste geam e un bun exemplu de gesticulare atunci când nimeni nu aude ce spune el.

3. Nu încerca să pari ceea ce nu ești.

Pe vârfuri de degete mult nu te ții. Vei obosi și atunci când vei reveni pe toată talpa, publicul își va crea impresia necesară. Dacă nu ești perfect în pronunțare, dacă limba maternă e alta decât cea vorbită, dacă stilul tău de comunicare e altul decât cel mediu pe sală, dacă ai senzația că în sală pot fi experți mai buni ca tine în domeniu…, nu încerca să demonstrezi la nimeni nimic. Începe prin a savura discursul tău. Livrează-l din inimă, de parcă ai povesti părinților sau prietenilor ceva foarte important și interesant pentru tine.

Există în oratorie un principiu de care e necesar să țină cont oricine iese în fața publicului. Eu îl numesc Săritura parașutistului.

După ce ai sărit din avion nu mai are nici o importanță ce ai fi făcut dacă rămâneai la bord. Ceea ce contează în acest moment e să te grupezi corect, să alegi locul de aterizare și să te îndrepți spre el.

Prea mulți vorbitori „se opresc” în zbor și încearcă să o ia de la capăt. Iar de aici până la căderea în gol nu e decât un singur pas.

Dar pentru ca aceste lucruri să nu se întâmple, te invit la un training practic de oratorie, BUSINESS Public Speaking, detalii despre care poți afla aici >>> http://orator.evenda.md/?ref=BL

Au mai rămas câteva zile și doar câteva locuri.

PS: Dacă acest articol ți-a fost util, recomandă-l prietenilor.

Share Button
1628 Total Views 1 Views Today