Cum să citești un discurs

Share Button

Există discursuri vorbite și există discursuri citite. Din prima categorie fac parte ieșirile în public unde oratorul are un plan (sau nu) și vorbește liber în fața unui public. Cea de a doua categorie de discursuri sunt cele care presupun citirea a ceea ce este pe foaie sau prompter.

De multe ori, discursuri bune și ca importanță, și ca valoare, cad în groapa mare a gafelor. Unele pentru că nu sunt vorbite fluent, altele pentru că nu sunt citite corect.dr-martin-luther-king-jr

Despre cele duse într-un stil liber de vorbire astăzi n-o să discutăm. Sunt multe și diferite. Însă despre cele scrise e o dorință mare de a vorbi. Publicul cere. 🙂

Ce înseamnă, defapt, un discurs citit?
Este un text scris de autor sau copywriter care necesită lectura cuvânt în cuvânt a acelei foi fără a încerca să inventezi ceva sau a adăuga ceva de la sine.

Când sunt necesare asemenea discursuri?
Le întâlnim în diferite evenimente cum ar fi, de exemplu, conferințe de rang înalt, acolo unde fiecare cuvint e de aur și fiecare minut e prețios.

Cum se pregătesc aceste discursuri?
Se face o schiță a discursului. Se vizualizează conținutul. Se face o repetiție generală cu înregistrarea audio/video a textului. Se transcrie fiecare cuvânt pe hârtie. Se fac ajustările necesare eliminând cuvintele ce se repetă, dar fără să fie modificată structura propozițiilor. Se face repetiția generală prin citirea integrală a textului.

Cum se livrează acest discurs?
Se citește cuvânt în cuvânt exact ce este notat în foaie fără încercarea de a vorbi din memorie.

Orice tentativă de a face altfel decât așa duce la eșec. Și motivul este simplu. Textul este vociferat cu altă parte a creerului decât cea cu care el a fost scris. Iar ea nu înțelege logica structurii. Însă pe noi ne interesează acum să livrăm gândul principal pentru care avem 2 minute și o lume întreagă care ne privește.

Mai jos puteți vedea un model de discurs citit. Prompterul în această situație înlocuiește bine foaia menționata mai sus.

Și încă unul bun.

Și încă unul foarte bun.

Share Button
1957 Total Views 1 Views Today