Critica≠Feedback

Share Button

De firea sa omul este un foarte bun sfătuitor și fiecare dintre  noi, pe lîngă faptul că îi vrea binele aproapelui,  mai are nevoie și de aprecierea celor din jur pentru o mai bună creștere a performanțelor.De aceea, tot mai des întâlnim cuvintele „feedback” și „critică”, cel din urmă, cu părere de rău, fiind mascat semantic în cel dintâi.

Prin acest articol vreau să aduc un pic de lumină ca să înțelegem mai clar diferența dintre cele două noțiuni pentru a le utiliza corect și nu pentru că unul sună mai frumos și nevinovat decât celălalt.

Căutând  în DEX, vom găsi următoarele noțiuni:

FEEDBACK: Retroacțiune (1) care se manifestă la nivelul a diferite sisteme (biologice, tehnice etc.) în scopul menținerii stabilității și echilibrului lor față de influențe exterioare; retroacțiune inversă, conexiune inversă, cauzalitate inelară, lanț cauzal închis.

CRITICÁ: A da la iveală greșelile, lipsurile (unei persoane, ale unei opere etc.), arătând cauzele și indicând mijloacele de remediere, de îndreptare.

Dacă e să reieșim din aceste definiții, atunci ne putem foarte ușor da seama că sunt 2 fenomene diferite.

Și aici mă întreb eu: De ce atunci cînd e necesară o “critică” noi tindem să o numim “feedback”? Pot să răspund tot eu? Pentru că a veni cu o critică bună nu e chiar atât de ușor. Pentru că acest cuvânt are o asociere negativă în experiența noastră. Pentru că mulți din noi nu știm cum să o facem corect. Și plus la toate, “feedback” sună atât de “bine”.

De cele mai multe ori ascultând un feedback mulți din noi nici nu ne dăm seama de fapt că avem parte de o critică.

Iată câteva exemple:

ÎNTREBARE: Ce părere ai despre acest curs?
FEEDBACK: Mi s-a părut unul incomplet. Nu am reușit să îl înțeleg.
CRITICĂ: Cred că ar trebui să-l mai perfecționezi. La partea introductivă aș mai adăuga…

ÎNTREBARE: Ce părere ai despre această lucrare?
FEEDBACK: Îmi place această lucrare, mă binedispune.
CRITICĂ: Probabil autorul ei este destul de tânăr.

Feedback-ul nu este un sfat. Nu este nici critică, nici laudă. Dând un feedback descrie starea pe care ai avut-o în momentul în care ai interacționat cu lucrul respectiv. Feedback-ul nu poate fi pozitiv sau negativ. E doar o relatare a ceea ce simțim.

Critica poate avea nuanțe. Rolul ei este să evidențieze defectele (critica negativă) și să indice mijloacele de înlăturare (critica pozitivă/constructivă).

Deci, dacă e să vorbim despre oratorie și momentele în care aveți în față pe cineva care așteaptă de la dvs a reacție, țineți cont de cele spuse aici și fiți deciși din start, veți oferi un feedback sau o critică.

În următorul articol voi veni cu mai multe detalii despre cum să oferim o critică eficientă.

Iar până atunci…

Oratorie plăcută!

Share Button
2200 Total Views 1 Views Today