Creaturi dezbrăcate

Share Button

Peste 1 milion de euro valoare, aduse cu escortă, plasate cu grijă de către organizatori spre a fi apreciate astfel ca în data de 12 iunie să fie expuse la licitație.

Licitația de Vară 2012 –  un eveniment frumos, plin de energie ce o transmiteau acele capodopere care plecau în grabă spre noii stâpâni după fiecare bătaie de ciocan însoțit de frumosul adjudecat.

Fiecare oaspete a primit o invitație pentru a putea fi prezenti acolo. Aceasta presupunea biletul de intrare la selectul eveniment.

Un mic detaliu la care nu puteai să nu atragi atenția, dacă nu e pentru prima dată când primești așa ceva, era capitolul DRESS CODE, în dreptul căruia era scris: Black Tie.

Sunt sigur că cel puțin o parte din cei care au primit invitația au întrebat pe cineva ce ar presupune acest Black Tie. O altă parte presupun că știa. Alta e treaba că acel Black Tie se putea citi în sală pe câteva persoane, una din ele facând parte din echipa de organizare.

În speranța că prima parte din cei prezenți în sală la un urmator eveniment va mai căuta pe net semnnificația cuvintelor date și va găsi acest articol, voi oferi câteva detalii adunate la un loc din marea lume a internetului despre aceste noțiuni, uneori neînțelese, de pe invitații.

White Tie, Ultra-formal (Cravate blanche – fr.) „cravata albă”. Cel mai oficial costum pentru evenimete de paradă.

–       Evenimente posibile: seara de recepţie din partea preşedintelui, căsătoria ambasadorului, bal, decernarea premiilor, etc.

–       Garderoba bărbătească: frac cu un papion alb, pantofi de lac şi ceas de buzunar. Vesta trebuie să fie albă și în nici un caz neagră pentru a nu fi luați drep chelner. Sunt binevenite mănuşile albe.

–       Garderoba feminină: toaleta de seară completă; rochie de seară (până la podea), mănuşi, pantofi cu tocuri și o mică gentuță. Nu se permit: părul desfăcut, bijuteriile, mâinile goale.

Black Tie (Cravate noire – fr.): „cravată neagră”.

–       Evenimente posibile: seară cu recepţie oficială, cum ar fi de Crăciun sau la nuntă, premieră la teatru etc.

–       Garderoba bărbătească: smooching

–       Garderoba feminină: rochie de seară cocktail sau o rochie de seară lungă. Este permisă prezența bijuteriilor și este permisă absența blănurilor.

Formal: “eveniment seară formală”.  Presupune același stil ca și Black Tie, dar uneori poate însemna un aspect mai modern cu o abordare mai creativă.

–       Evenimente posibile: asemeni Black Tie

–       Garderoba bărbătească: preferabil smoching sau un constum de gală de culoare închisă cu cravată.

–       Garderoba feminină: rochie de seară cocktail, o rochie lungă sau un complet de seară din obiecte separate.

Black Tie Invited: „cravata neagră este binevenită”.

–       Evenimente posibile: o cină cu invitație într-un restaurant pretențios, serbare corporativă, sărbătoare de familie cu mulţi invitați etc. Dacă vorbim despre o petrecere cocktail, aceasta se referă de obicei la evenimente de seară, nu neapărat solemn, de obicei cu băuturi şi bufet.

–       Garderoba bărbătească: pentru un asemenea eveniment este preferabil un smoching clasic.

–       Garderoba feminină: rochie de seară cocktail, o rochie lungă sau un costum elegant.

Black Tie Optional: „cravata neagră nu este obligatorie”.

–       Evenimente posibile: asemeni Black Tie Invited.

–       Garderoba bărbătească: smochingul poate fi înlocuit cu un costum de culoare închisă și o cravată.

–       Garderoba feminină: rochie de seară cocktail, un complet de seară din obiecte separate sau un costum elegant.

Creative Black Tie: “cravată neagră, abordare creativă”.

–       Evenimente posibile: asemeni Black Tie Invited.

–       Garderoba bărbătească: un domeniu mai larg de interpretare a unui costum oficial. Sunt permise elemente noi, la modă. Smoching de culori și cu accesorii netradiţionale. Dacă aveţi îndoieli, se va purta un smoking clasic, cu o jachetă de culoare, sau un smoching neformal cu o cămașă întunecată, fără cravată.

–       Garderoba feminină: rochie lungă sau scurtă, sau un set de seară, cum ar fi o fustă brodată cu paiete, combinate cu un pulover subțire de caşmir.

Cocktail Attire: „cocktailuri”.

–       Evenimente posibile: asemeni Black Tie Invited.

–       Garderoba bărbătească: costum întunecat.

–       Garderoba feminină: rochii pentru cocktail.

Semi-formal: cel mai dificil dress-code care pare să permită libertatea, dar strict în conformitate cu evenimentul.

–       Evenimente posibile: asemeni Black Tie Invited.

–       Garderoba bărbătească: deobicei smochingul nu este obligatoriu. Pentru evenimentele de după ora 18:00 este preferabil alegerea unui costum întunecat. Până la această oră e permis un costum obișnuit cu cravată.

–       Garderoba feminină: după ora 18:00 preferabil rochie pentru cocktail (lungă nu este binevenită). Până la această oră se admite un costum sau rochie de zi.

A5 (After Five): “după cinci”. Astfel de formulare poate fi acompaniată de altele cum ar fi A5 Semi formal.

–       Evenimente posibile: orice eveniment de seară care începe după 17:00.

–       Garderoba bărbătească: presupune costum, nu neaparat oficial, fără preferințe de culori. Cravata nu este obligatorie.

–       Garderoba feminină: rochie pentru cocktail sau detalii separate. O variantă ar fi costum elegant cu pantaloni sau fustă.

A5c (After 5 casual ) sau Dressy Casual: „stil ușor de seară” (după 17:00)

–       Evenimente posibile: asemeni A5.

–       Garderoba bărbătească: cuvântul casual nu trebuie să vă ducă în eroare. Pentru că nu vorbim de blugi găuriți ci despre vestimentație de brand, indiferent că veți îmbrăca un sacou sau o maletă. Dacă aveți dubii, îmbrăcați un costum elegant cu o cămașă colorată și fără cravată.

–       Garderoba feminină: cel mai bine s-ar potrivi un costum elegant sau o rochie elegantă de zi.

Casual: stil liber de imbrăcăminte.

–       Evenimente posibile: petrecere corporativă, picnic etc.

–       Garderoba: întotdeauna e bine să luăm în considerație tipul evenimentului. În unele cazuri e mai bine să fim îmbrăcați elegant decât neadecvat.

Informal: “neformal” – are aceeași însemnătate ca și “casual”.

Btr (Business Traditional) sau Undress: “costumul tradițional de afaceri” sau “forma zilnică de lucru”.

–       Evenimente posibile: Întilnire de afaceri.

–       Garderoba: costumul tradițional de afaceri.

Bb (Business Best): “cel mai solid și scump costum”.

–       Evenimente posibile: Întilnire de afacere resonsabilă, îndeosebi cu parteneri de afacere străini, recepție de afacere.

–       Garderoba bărbătească: cel mai bun costum de afaceri, preferabil de un albastru închis, eventual cu dungi, simplu sau la două rânduri de nasturi, cu o camașă albă (de preferinţă, cu manșete duble și butoni) şi o cravată în nuanțe roşii. Pantofi exclusiv negri – Oxfords sau Derby.

–       Garderoba feminină: costum gri, albastru sau bej; camasă alba; este acceptată și o cravată; ciorapi tranparenți; pantofi în nuanțe închise sau de culoarea costumului, pe un toc mic (3-5 cm).

 

Mark Twain menționa: Hainele îl fac pe om. Oamenii dezbrăcați au puțină sau deloc influență în societate.

Iar creația de valoare ce se afla în acea sală și aștepta să fie luată în colecții pentru a-și face o nouă familie, a rămas la fel de tăcută ca și până atunci. Pentru că arta este întotdeauna mai presus de cele pământești.

Oratorie plăcută!

Share Button
1611 Total Views 1 Views Today