Ce prostii mai sunt și astea?

Share Button

Ghandi spunea: “Mai întâi te vor ignora, apoi vor râde de tine, apoi ţi se vor opune, iar apoi vei câştiga.”

Era acum ceva ani, timpuri când noțiunea de dezvoltare personală era cu adevărat personală pentru că în public nu era atât de “sexy” să vorbește despre asta. Stăteam de vorbă cu un formator de opinie și un om cu influiență pe acele timpuri. La o întrebare obișnuită de Ce mai faci? am venit cu un răspuns destul de neașteptat pentru el: Vreau să lansez un Club al Oratorilor. Reacția lui a fost și mai neașteptată pentru mine: Ce prostii mai sunt și astea?

Au trecut ani, nu foarte mulți și asta cel mai mult bucură.

Ce avem astăzi? Cluburi de Oratorie, locale și internaționale, Traininguri de Artă Oratorică dintre care  personal livrez unul cel puțin odată la 2 luni (pe lângă care mai sunt și alți traineri și traininguri), proiecte după proiecte în cadrul cărora sunt obligatoriu în agendă lecții de oratorie, evenimente tematice, concursuri locale și naționale.

Ce se-ntâmplă?, o să vă întrebați. Părerea mea e că a venit timpul. A venit timpul când fiecare din cei doritori de a urca pe scara succesului au înțeles că pentru aceasta e necesară dezvoltarea personală și investițiile în ea.

Iată și o mică istorie ce vă poate ajuta în momentul în care o să vă treziți într-o discuție ca cea menționată de mine:

“Într-o bună zi, măgarul unui ţăran căzu într-o fântână. Nefericitul animal se puse pe zbierat, ore întregi, în timp ce ţăranul căuta să vadă ce e de făcut. Până la urmă, ţăranul hotărî că măgarul şi-aşa era bătrân, iar că fântâna, oricum secată, tot trebuia să fie acoperită odată şi-odată. El a ajuns la concluzia că nu mai merită osteneala de a-l scoate pe măgar din adâncul fântânei. Aşa că ţăranul îşi chemă vecinii, ca să-i dea o mână de ajutor. Fiecare dintre ei apucă câte o lopată şi începu să arunce  pământ înăuntrul fântânei.

Măgarul pricepu de îndată ce i se pregătea şi se puse şi mai tare pe zbierat. Dar, spre mirarea tuturor, după cîteva lopeţi bune de pământ, măgarul se potoli şi tăcu. Ţăranul privi în adîncul fântânei şi rămase uluit de ce văzu. Cu fiecare lopată de pământ, măgarul cel bătrân făcea ceva neaşteptat: se scutură de pământ şi păşea deasupra lui. În curând, toată lumea fu martoră cu surprindere cum măgarul, ajuns până la gura fântânei, sări peste ghizduri şi ieşi fremătând.

Viaţa  te poate arunca şi peste tine cu pămant şi cu tot felul de greutăți însă, secretul pentru a ieşi din fântână este să te scuturi de acest pământ şi să-l foloseşti pentru a urca un pas mai sus. Fiecare din greutăţile noastre este o ocazie pentru un pas înainte. Putem ieşi din adâncurile cele mai profunde dacă nu ne dăm bătuţi.”

„Nimic nu poate opri o idee al cărei timp a venit!” – Victor Hugo

Oratorie plăcută!

Share Button
1459 Total Views 2 Views Today