Când ți-o veni ceasul…

Share Button

Dacă ați fost invitat în calitate de vorbitor în cadrul unei conferințe, cu siguranță erați informat despre un regulament al timpului, care, de cele mai dese ori, nu v-a reușit să îl respectați.

Motive sunt un car și de cele mai dese ori chiar foarte credibile. Însă ideea de bază nu e dacă ați încălcat sau nu timpul, ci dacă s-a meritat acea depășire a limitei de timp. De ce? Urmează să vedem. Până atunci însă, să atragem atenția la ce spune practica.

Conferințele TED sunt binecunoscute pentru regulamentul strict în ceea ce privesc cele 18 minute de discurs. Și stiți de ce anume 18? time managementDupă cum spune curatorul TED, Chris Anderson, prea mulți invitați înțelegeau cele 15 minute oferite ca fiind de fapt 20-25 min. Și tot pentru aceasta a fost introdus în logistica evenimentului un timer ce stă în fața speakerilor cu numărătoarea inversă.

Dacă aș vorbi acum nu în calitate de trainer, ci în cea de organizator de evenimente, de la cele mai mici până la cele de câteva zeci de speakeri /zi/conferință, pot cu siguranță să constat un lucru: Practic niciodată o prezentare bună sau foarte bună nu a primit feedback negativ dacă speakerul a depășit timpul. Or, nu poate exista un compliment mai bun,cred, decât cererea publicului de a continua prezentarea, chiar dacă sunteți în afara agendei.

Ceea ce spun eu acum nu este o scuză ca să nu mai țineți cont de regulament. Și trebuie să recunosc că e destul de dificil să coordonezi cu speakeri fară o experiență prea mare, ca ei să se încadreze în timp. Și mai e bine de luat în calcul faptul că agenda presupune și pregătirea din partea organizatorilor a unor pauze de cafea(ce se răcesc), a meselor etc.

Deasemenea mai e necesar să ținem cont că sunt în sală ascultători ce au mizat pe faptul că exact la ora care e indicată în agendă vor putea părăsi evenimentul pentru a rezolva alte lucruri. Și mai e vorba și de respectul față de vorbitorii ce urmează să iasă în scenă și din ale căror prezentări “furați” minute (sper să nu fie vorba de ore).

Deaceea e foarte binevenit să exersați acasă, să cronometrați prezentarea când faceți repetiții, să aveți în sală time keeper (persoana ce va sta în primul rând și vă va ridica cartonașe cu timpul indicat pe ele, bun exemplu fiind clubul Toastmasters) sau un ecran care să vă arate timpul rămas sau expirat.

Dar, atunci când vorbim de o prezentare bună, interesantă, utilă, publicul va fi cel care vă va susține depășirea limitei de timp. Cum? Foarte simplu. Atunci când ați observat că timpul dvs a expirat, spuneți despre acest fapt sălii. Și dacă discursul e unul care merită atenție, atât publicul cât și organizatorii vă vor îndemna să utilizați “rezerva” necesară pentru a încheia prezentarea. Desigur, în aceste cazuri nu recomand să depășească această rezervă 25% din întreaga prezentare.

Dacă însă prezentarea e una în care jumătate de sală deja e în rugi de căderi de asteroizi în acea scenă sau prăbușirea acoperișului 🙂 , atunci, vă veți da seama din reacția publicului și/sau a organizatorilor că e timpul să mulțumiți pentru atenția oferită și să anunțați sala că veți reveni la acest subiect cu altă ocazie (sper mult mai interesant, atractiv și pregătit).

Oratorie plăcută!

sursa imagine: http://www.countdownkings.com/free-countdown-timer/

Share Button
1373 Total Views 1 Views Today