Băsescu vs Medvedev

Share Button

Într-o perioadă  scurtă  am reușit să urmărim 2 situații retorice foarte fierbinți, care au făcut mare gălăgie în lumea online. Și cum aceste evenimente au legătură directă  cu  arta oratoriei și nu puteau trece neobservate, am decis să le comentez.

Pentru că am scris anterior un articol despre arta de a răspunde la întrebări, aici voi comenta doar câteva puncte tari sau câteva sugestii pentru asemenea situații.

În ambele cazuri, întrebările aveau un caracter provocator. Răspunsurile, oferite de către un lider de țară au un impact și mai puternic sau, cel puțin, o rezonanță mare în mass-media.

Prima dintre ele a fost întrebarea acordată președintelui României, Traian Băsescu, nevoit să răspundă unei interpelări rusești privind Basarabia. Puteți urmări materialul video mai jos:

Se evidențiază ușor următoarele momente interesante:

1. Reacția ușor ironică a domnului Băsescu la întrebare, ceea ce  face să se înțeleagă cu nu a fost uimit de aceasta. Acest lucru poziționează automat pe cel care a oferit întrebarea într-o lumină nu prea favorabilă.

2. Mersul foarte calm și liniștit către tribuna de la care urma să dea răspunsul.

3. Îndreptarea  privirii către cel care a oferit întrebarea,  pentru o poziționare mai bună din punct de vedere psihologic.

4. Pregătirea unui răspuns pe cât se poate de scurt,  pe atât de  subtil și profund.

5. Oferirea acestuia unui răspuns cu o încredere de părinte față de infantila întrebare.

O altă situație a fost cea în care președintele Federației Ruse, Dmitrii Medvedev,  participa la un interviu cu studenți de la facultatea de jurnalism:

Din acest material video, care a fost unul mult mai provocator și mai fierbinte decât primul, putem evidenția câteva reacții ce l-au făcut foarte mediatizat:

1. Limbajul nonverbal îl trădează din primele secunde ale întrebării adresate, lucru  care denotă o stare de disconfort.

2. Pentru a amortiza un pic din greutatea întrebării,  Medvedev face un compliment/comentariu, menționînd curajul celui care a oferit-o.

3. Mesajul paraverbal și nonverbal,  care conținea direct răspunsul la întrebare din primele secunde,  nu este unul  îndeajuns de congruent cu cele spuse.

4. Argumele ulterioare însă fac răspunsul unul mai puternic și mai argumentat.

5. Ultima întrebare din acest interviu- “Sunteți gata să muriți pentru idealurile dvs.?”- a fost la fel de neașteptată și…iarăși, mesajul nonverbal și paraverbal (zâmbetul isteric schimbat pe o mimică serioasă, privirea aruncată în jos înainte de a răspunde, tonalitatea vocii ) îl  dă de gol pe domnul președinte în nesiguranța unui răspuns adecvat.

Statistica spune că 80% dintre întrebările de după un discurs sunt cunoscute din timp de către cel căruia îi sunt adresate;  celelate 20%  reprezintă măiestria vorbitorului, profesionalismul și nivelul acestuia.

Fiți pregătiți!

Oratorie plăcută!

Share Button
1060 Total Views 1 Views Today