Ai grijă ce îi dorești

Share Button

„Fii cuminte, scumpul meu.”copii

Mama îl săruta pe frunte și îi dorea o zi bună odorașului.
Și tot așa zi de zi, până când acel odoraș are odorașii lui cărora le transmite același mesaj.

Fii cuminte! Cuminte sau îndrăzneț?
De ce ar trebui să fie cuminte un copil care descoperă lumea?

Oare nu pentru a fi comod celorlalți și pentru a se încadra în “ramele bunei conduite”? Nu cumva pentru “a nu deranja” pe cei adulți care nu au timp să dea prea multe explicații la întrebările “prostești”?

De ce să fie el îndrăzneț și curios? De ce să întrebe cum funcționează ceva, de ce domnul de acolo este trist sau doamna de la magazin aranjează așa pe raft?

Ne dorim copii lideri, care să fie primii, să obțină succes în viață, să își poată asigura familia, comunitatea. Însă chiar din primii ani de viață le cerem fix inversul.

Responsabilitatea crește odată cu această cerere de a fi cuminte. Dar inițiativa? Ce se întâmplă cu un copil responsabil, dar fără inițiativă? Se va conforma perfect cererii pieței și rareori va ajunge “cineva”. E la fel de grav când este inițiativă fără responsabilitate, care se soldează știm fiecare cu ce.

Balanța dintre responsabilitate și inițiativă asigură unui copil starea de lider ce va putea să asigure bunăstarea nu doar pentru sine, dar și pentru grupul pe care îl conduce, fie acesta familia, compania, orașul sau țara.

Fii îndrăzneț, scumpul meu!

PS: mai multe despre leadership și oratorie poți afla la trainigul cu Andy Szekely din 4 octombrie.

Share Button
2472 Total Views 1 Views Today