5 pași SPRE o prezentare de succes

Share Button

E rară scena cînd trebuie să ținem un discurs în fața unui public fără să știm despre asta cu ceva timp înainte. Deci, pentru acele situații cînd avem timpul dat, cîteva idei:

1.Rezervă timp
Pentru o prezentare bună e nevoie de timp, îndeosebi, dacă e una cu o durata mică de timp, unde nu e loc de „apă”. Îndată ce ai aflat despre posibilitatea de a ține un discurs sau ai fost ales pentru a duce o prezentare, începe pregătirile.

2.Vizualizează
Acest lucru iți permite să încerci toate variantele posibile fără să fii criticat de cineva sau să fii penalizat pentru greșeli, iar variantele cu succes să le repeți pînă la memorizarea ideală pentru a le oferi publicului.

3.Notează ideile importante
Cele mai bune idei apar adeseori atunci cînd nici nu te astepți la ele. Inspirația poate să te lovească oricînd. Deaceea n-o să spun că ar fi bine să ai aproape de tine un carnețel și un pix. E învechită chestia. Tehnologiile ne permit să facem notițe oricînd în telefoanele mobile, iPhone, iPad etc.

4.Împărtășește gîndurile
Aceasta îți va permite să le testezi calitatea și odată cu aceasta să le repeți odată în plus, ceea ce permite memorizarea lor mai eficientă. Reacția celui care te ascultă nu diferă prea mult de reacția publicului. Deaceea fii atent atunci cînd împarți gînduri la feedback-ul ce-l primești.

5.Repetă
“Repetarea este mama cunoștințelor”, spunea cineva. Poate nu neapărat “mama” și poate nu neaparăt a “cunoștințelor”, însă în cazul în care ai de memorat ceva ce trebuie să redai la un nivel înalt, atunci la sigur te va ajuta. Și referindu-mă la repetiții vreau să zic de cele generale a întregii prezentări, nu doar a unor fragmente din ea sau a unor idei. E important! Anume repetiția generală îți oferă posibilitatea să observi cum te înscrii în timp, cum merge cursul gîndurilor, legătura lor și tot aici poți descoperi ce nu se leagă, ce trebuie modificat. Deci, repetiții generale, cel putin 2.

Oratorează cu plăcere!

Share Button
1094 Total Views 1 Views Today