12 puncte de trecere pentru o prezentare excelentă

Share Button

De fiecare dată, pregătind o prezentare, căutăm niște reguli simple de care avem nevoie ca să ne dăm seama cît de ușor și plăcut poate fi să te afli în fața unui public. Mai jos găsiți punctele prin care trecînd veți încînta oricînd orice public:

1. Structurează – O structură bună a prezentării face ca materialul să fie absorbit fără prea mult efort mental. Simplitatea e cheia succesului.
2. Utilizează citate, date și statistici – Includeți toate acestea în prezentare nu pentru că așa trebuie ci pentru ca ele să completeze ideile dumneavoastră.
3. Apelează la metafore – Metaforele ajută să transmitem uneori ceea ce în cuvinte simple nu putem aduce publicului.12
4. Spune o istorie – Oricine iubește istoriile. Cele mai importante momente înveliți-le în istorii.
5. Începe puternic și finisează la fel – Mijlocul prezentării la fel trebuie să fie puternic, însă audiența dumneavoastră va memora primele și ultimele cuvinte cel mai bine. La fe, știm cu toții despre faptul că “Sfîrșitul încoronează opera.”
6. Include umorul – În orice prezentare este binevenit, însă fiți atenți la momentul cînd veniți cu el. Nu e recomandabil utilizarea lui atunci cînd simțim că încă probabil nu avem toată încrederea publicului. Dacă e vorba de bancuri, fiți atenți la alegerea temei.
7. Variază ritmul, tonul și volumul vocii – O voce monotonă este cea mai eficientă metodă de a adormi un public. Aduceți-vă aminte de seansurile domnului Anatol Cașpirovski 🙂
8. Punctează cuvintele cu gesturi – Geticulația trebuie să completeze cele spuse de noi, să fie armonioasă și să transmită un mesaj. Arătați publicului cît de mare e peștele pe care l-ați prins și cît de mic era copilul pe care l-ați întîlnit dimineață.
9. Completează cuvintele cu imagini – Ele suplinesc și în nici un caz nu trebuie să înlocuiască mesajul. Nervul optic e de 50 de ori mai gros decît cel auditiv.
10. Conectează-te cu publicul – Contactul vizual este doar un prim pas pentru aceasta.
11. Interacționează cu publicul – Dați întrebări, cereți păreri, solicitați voluntari. Faceți un dialog cu publicul.
12. Fii punctual – Indiferent cît durează prezentarea, 5 min, o oră sau o zi, faceți totul pentru a intra în termenii de timp. Veți avea cel mai fericit public dacă veți finisa cu cîteva minute mai devreme și destul de mulți oameni deconectați îndată ce ați depășit ora anuțată.

Oratorie plăcută!

Share Button
1066 Total Views 1 Views Today