“Coregrafia” unei prezentări

Share Button

În DEX, termenul de „coregrafie” are următorul sens:  1. Arta dansului și a baletului. 2. Sistem de notare a pașilor și a figurilor de dans. Găsesc aceste două noțiuni  destul de potrivite  și prezentărilor în fața unui public, dacă e să îi dăm un sens un pic  mai extins.

Poziția și mișcările oratorului pot avea o influență directă asupra prezentării publicului și a calității informației aduse acestuia. Iată câteva din secretele ce ne vor face să ne simțim mai siguri pe scenă.

1.Ieșiți pe scenă de parcă ați merge după medalia de aur la jocurile olimpice. Credibilitatea publicului o veți primi din primele clipe din care sunteți în vizorul acestuia.

2.Poziționați-vă pe mijlocul scenei, astfel încât  să fie egală distanţa din ambele părţi  până la marginile sălii. Este recomandabil ca distanța până la primul rând să  nu  fie mai mică de 3 m,  lucru ce va permite să respectaţi  zona de confort a celor din față.

3.Stați în partea stângă a ecranului (pentru public). Cărțile sunt citite de la stânga la dreapta.  Publicul  ne va privi în primul rând pe noi și apoi slide-ul.

4.Când începeți prima frază, o dată cu ea faceți un pas către sală. În acest fel veți împărtăși emoțiile pozitive mai ușor. La fel faceți și atunci când împărtășiți un gând important. Piciorul de bătaie rămâne cel din față.

5.Nu stați cu spatele la public. Or, cel mai des această greșeală se observă atunci când vorbitorul citește de pe slide-urile afișate pe ecran, ce la fel e o greșeală. Cea de-a doua situație are loc în  momentul în care    scrieți pe flipchart sau tablă. Scrieți stând în partea dreaptă  (pentru public) a tablei.

6.Evitați să utilizați tribuna în cazul în care aceasta nu este o necesitate dictată de natura prezentării.  Pe parcursul prezentării puteţi încerca să mai ieșiți de după ea, mișcându-vă prin sală. Arătaţi o deschidere către public prin părăsirea tribunei în momentul în care răspundeţi la întrebări

7.Plecați de pe scenă mândru şi graţios, simțind cum “medalia” stă sigur lipită de piept. Pentru că… „Sfârșitul încoronează opera.”

O prezentare de succes este atât textul și calitatea memorării lui, cât şi limbajul non-verbal, dacă e să ne aducem aminte de cifrele ce spun că peste 50% din informație ajunge către public anume în  cel din urmă fel.

Oratorie plăcută!

Share Button
2088 Total Views 1 Views Today